Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi

 
RO
EN
 

 

FACULTATEA  DE  ISTORIE, FILOSOFIE  ȘI  TEOLOGIE                                                    Catedra de Filosofie - Sociologie                                                                                                                                                                                                                                                                                 Astazi:

 




Avizier

Profesori

 Admitere

Studii de licență

Masterat

  Cercetare

 Anale Filosofie

Anale Sociologie

 


Biblioteca "Titu Maiorescu"

FILOSOFIE

 
 
Biblioteca de filosofie „Titu Maiorescu” din cadrul Catedrei de Filosofie-Sociologie, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității "Dunărea de jos” Galați este orientată în special pe domeniile filosofie, sociologie și politologie, cuprinzând totodată și un punct de informare internet pentru studenții acestor specializări.
 



Biblioteca se axează pe domeniile filosofie, sociologie si politologie având în vedere putinele carti existente în aceste domenii de deosebit interes intelectual, chiar si în cadrul Bibliotecii „V. A. Urechia”. Or, se impune constituirea, cu sprijinul comunitatii locale si a tuturor celor interesati, a unei biblioteci de referinta în domeniu în aceasta zona a tarii si a Europei. Si cel mai nimerit loc de aparitie a unui astfel de izvor de cultura îl constituie spatiul Universitatii „Dunarea de jos” Galati, fapt ce are darul atât de a întari prestigiul universitatii, cât si de a face cunoscuta Catedra de filosofie.
 

Biblioteca vizeaza si crearea unui punct de conexiune la internet în cadrul bibliotecii care sa permita accesul studentilor nostri la internet, favorizându-le astfel activitatea de documentare si cercetare. Dat fiind rolul universitatii trebuie sa sprijinim procesul de instruire si autoinstruire a tinerei generatii sa dezvoltam accesul la informatie, sa extindem diversitatea informatiei si a serviciilor oferite, constienti de faptul ca acestea impun si un efort consistent din partea noastra. Crearea acestei biblioteci vizeaza asumarea rolului de centru de informare si formare pe domeniile ei de interes în special în zona în care activeaza dar si în toata tara, participând la conservarea ai difuzarea valorilor culturale.

Biblioteca poate sustine activitatea Centrelor de Formare Continua al universitatii situate în judetele învecinate si dezvoltarea învatamântului la distanta. Biblioteca poate sustine extensiile universitare multiculturale si transfrontaliere de la Cahul - Republica Moldova precum si noile facultati înfiintate în orasele Tulcea, Focsani si Tecuci. Datorita specificului ei biblioteca poate sprijini în mod activ Departamentul International de Studii Europene constituind o baza pentru dezvoltarea acestuia în conditiile în care intrarea în Uniunea Europeana este strâns legata de conservarea identitatii regionale. Aceasta biblioteca poate oferi membrilor comunitatii universitare conditiile necesare pentru valorificarea aptitudinilor lor prin invatamant, cercetare stiintifica si alte activitati socio-culturale.

Informatiile privind biblioteca vor fi accesibile si pe internet, pe pagina web a catedrei de filosofie, studentii (si toti cei interesati) putând sa consulte lucrarile existente în cadrul bibliotecii. Tehnologiile moderne de acces la informatiile privind biblioteca faciiteaza accesul la informatie si creaza totodata noi experiente de învatare pentru studenti.

Infiintarea si dezvoltarea bibliotecii se bazeaza pe initiativa studentilor, cultivând astfel initiativele studentilor si creându-le ocazii de aplicare practica a cunostintelor, de impicare activa în viata comunitatii. Rolul educativ al acestui proiect este dat si de cultivarea initiativei personale a studentilor implicati. În acelasi timp aceasata biblioteca va constitui un loc în cae studentii nostri îsi pot desfasura practica de specialitae, având în vedere faptul ca prin specificul pregatirii dupa absolvire pot ocupa o functie în cadrul unor biblioteci. Trebuie mentionat faptul ca avem în vedere totodata diversificarea gamei de competente create studentilor nosstri, inclusiv în domeniul bibliotecilor. Nu trebuie neglijat si rolul de formare în domeniu pe care îl poate îndepini aceasta biblioteca în conditiile în care o mare parte dintre absolventi vor ocupa un loc de munca în mediul rural unde înfiintarea si întretinerea unor biblioteci constituie o necesitate strigenta.
Biblioteca constituie un important asepect al cercetarii desfasurate în cadrul catedrei de filosofie, pentru specializarile amintite, prin serviciile de informare si documentare. Biblioteca va sprijini activitatea de masterat, fiind în strânsa legatura cu masterul de Filosofie si spiritualitate rasariteana ce urmeaza sa se dezvolte, contribuind si ladezvoltarea activitatii de doctorat din domeniile ei de interes.

Biblioteca are scopul de a se impune ca un loc de întâlnire atât pentru studentii din profilul catedrei cât si pentru absolventi, fiind unul din importantele elemente care participa la învatarea pe tot parcursul vietii. În acest sens mizam atât pe sprijinul Inspectoratului Școlar Judetean cât si pe cel al organizatiilor guvernamantale si nonguvernamentale care au în domeniul lor de preocupari educatia pe tot parcursul vietii.
Dorim ca dotarea bibliotecii sa se faca preponderent pe calea donatiilor si sponsorizarilor având în vederea obtinerea unui sprijin puternic din partea celor interesati de dezvoltarea intelectuala a zonei. Faptul ca se bazeaza în special pe donatii si sponsorizari are darul de a contribui la crearea unor solide legaturi între donatori si biblioteca, contribuind astfel la conturarea unei comuniuni stiitifice.

Biblioteca poate contribui la conservarea specificului local al acestei zone, intentionând organizarea a diferite colectii pe domenii ce vizeaza evidentierea specificului spiritualitatii rasaritene, conturâd astfel o identitate proprie în cadrul spatiului universitar european.

Biblioteca are rostul de a deveni un exemplu de încurajare a libertatii de expresie si a promovarii diversitatii culturale. Vom dezvolta activitati de promovare a imaginii si rolului acestei biblioteci în comunitate. Totodata aceasta biblioteca va putea fi folosita si de românii de peste Prut.
Prin componenta sa Politologie biblioteca vizeaza atât activitatea de facilitare a accesului studentilor la lucrarile de gen nationale si internationale, dar si crearea unui punct de informare si formare în domeniul stiintelor politice pentru toti cei interesati, contribuind astfel la cultivarea valorilor civice si întârirea democratiei. Nu este de neglijat si sprijinul pe care aceasta biblioteca poate sa-l acorde oamenilor politici (si viceversa).

Prin situarea ei în cadrul celei mai importante institutii de invatamant superior din sud - estul Romaniei aceasta biblioteca poate deveni un factor activ de informare si formare în domeniul ei de interes, intentionându-se o strânsa colaborare atât cu comuitatile stiitifice interne si internationale cât si cu comunitatea locala.

Totodata, aparitia acestei biblioteci constituie unul din pasii importanti ai universitatii spre îmbunatatirea echipamentelor educationale si bazei materiale atât de necesare procesului de învatamânt.
Intentionam participarea la forme de cooperare internationala prin promovarea unor proiecte internationale legate de dezvoltarea acestei biblioteci. Totodata, aceasta biblioteca poate constitui nucleul de dezvoltare a unor proiecte pe domeniile filosofie, sociologie si politologie dezvoltate de Catedra de filosofie si nu numai, ea putând fi înscrisa drept contributia noastra la dezvoltarea unor astfel de proiecte. Cearea bibioteciii vine sa concretizeze unul din obiectivele dezvoltarii universitare, respectiv implicarea mai multor parteneri sociali in finantarea universitatilor.

Utilitatea acestei biblioteci este de necontestat în conditiile în care nivelul de pregatire al studentului reprezinta una dintre datele de evaluare a calitatii proceselor de instruire si educare desfasurate.
Indicatori de functionare :
- numar volume achizitionate;
- prelucrarea integrala a publicatiilor nou intrate;
- numar cititori inscrisi;
- numar cititori frecventa;
- numar volume consultate.
 

Cariere ContactBibliotecaPlanuriPostuniversitarăCursuriStudenți