FACULTATEA  DE  ISTORIE  ȘI  FILOSOIE                                   Universitatea "Dunărea de Jos" Galați 

      CATEDRA  DE  FILOSOFIE - SOCIOLOGIE ProfesoriBibliotecaCercetareAnalele FilosofieDisciplinePostuniversitaraMasterat

Bine ați venit pe pagina noastră! Ne dorim ca această pagină să fie o poartă de intrare în Filosofie și Sociologie ca specializări universitare. Sperăm să fiți mulțumiți de rezultatul muncii noastre. Vă așteptăm alături de noi!

Perspective profesionale

Filosofia în lume

 

Domenii de studiu:

      Învățământ universitar de licență în domeniul FILOSOFIE (durata 3 ani, 180 credite)

 

Admiterea se face în lunile iulie și septembrie, prin concurs pe bază de dosar, proporția fiind următoarea: 50% media de la bacalaureat, 50% media multianuală din liceu la limba și literatura română. În anul universitar 2005-2006 au fost scoase la concurs 20 locuri subvenționate de la buget și 50 cu taxă.

 Învățământ universitar de licență în domeniul SOCIOLOGIE (durata 3 ani, 180 credite)

 

Admiterea se face în lunile iulie și septembrie, prin concurs pe bază de dosar, proporția fiind următoarea: 50% media de la bacalaureat, 50% media multianuală din liceu la limba și literatura română. În anul universitar 2005-2006 au fost scoase la concurs 20 locuri subvenționate de la buget și 50 cu taxă.

          Învățământ postuniversitar de masterat în domeniile 

  1. Filosofie și spiritualitate europeană
  2. Multiculturalism și integrare europeană

Durata studiilor este de 1,5 – 2 ani, 90-120 de credite. Specializările se adresează absolvenților de studii de licență din orice domeniu, admiterea făcându-se în luna septembrie pe baza prezentării unui proiect de cercetare. Condiția pentru înscrierea la master este ca media dintre nota de la examenul de licență și nota multianuală în facultate să fie minim 8.00. Pentru cele două masterate în anul 2005-2006 au fost scoase la concurs câte 15 locuri cu taxă. Catedra de Filosofie are în proiect autorizarea unor cursuri de master cu tematică sociologică (sociologia religiilor și sociologia migrației). 

Descrierea programelor analitice 

Media orelor care trebuie parcurse săptămânal pentru învățământul de licență este de 22 de ore, cursanții studiind discipline ca: istoria filosofiei antice și medievale, filosofie politică, sociologia generală, sociologia urbană, hermeneutică, filosofia minții, doctrine politice contemporane, curente în psihanaliză, filosofia culturii, sociologie politică, filosofia religiilor, epistemologie, sisteme și ideologii politice, metode și tehnici de cercetare sociologică, etică și doctrine morale. 

Disciplinele propuse pentru programul de masterat, precum: Identități culturale și societate civilă, Gen și mentalități culturale europene, Construcție europeană și politici culturale, Teoria democrației în societatea plurală, sunt gândite la granița dintre filosofie și politologie/sociologie, tocmai pentru a furniza masteranzilor atât dezvoltarea teoretică, cât și deschiderea parctică a studeirii unor astfel de domenii.

Corpul profesoral, domenii de interes, colaborări

 

Cadrele didactice, doctori și doctoranzi, își desfășoară cercetările în concordanță cu dezvoltările actuale, fiind interesați de bioetică, multiculturalism, ideologii politice, filosofia minții. Aceste cercetări sunt fructificate în cadrul Asociației sociologilor, în care activează inclusiv studenți ai facultății, și a Seminarului de Cercetare Interdisciplinară a Religiilor și Ideologiilor (filiala Galați), organizându-se dezbateri, conferințe, cercetări de grup, abordându-se teme de interes actual, importante la nivel național și internațional. Eventualele studii sau cercetări personale rezultate din aceste programe sunt publicate în revista Aletheia (Analele de Filosofie și Sociologie ale Facultății de Istorie și Filosofie). Asociația sociologilor a stabilit colaborări cu diferite instituții de profil precum: Revista de Sociologie, Facultatea de Sociologie (Universitatea București), Catedra de Sociologie și Asistență Socială (Universitatea din Iași).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realizat de As.univ. drd. Viorel ROTILĂ

 

 

Home/ Cercetare/Centrul de cercetări/Seminarul de cercetare/Cercetare sociologie/ANALE/Perspective profesionale/Planuri de invatamant/Plan sociologie/Plan filosofie

Hit Counter